Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Οριστικό! Ξεπούλησαν τη Μακεδονία- Ο Τσίπρας επιχειρεί να μας σερβίρει το "Μακεδονία του Ίλιντεν" ως... "πολιτισμικό πρόσημο" των Σκοπιανών


Την ώρα που σύσσωμη η ελληνική αντιπολίτευση αντιδρά στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», καθώς τη θεωρεί επιτομή του αλυτρωτισμού των Σκοπίων αφού ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το Ίλιντεν ήταν η «μήτρα» του συγκεκριμένης διεκδικητικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδος και της ιστορίας της, ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε
σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ότι έχει παραχωρήσει στους γείτονές μας τη συγκεκριμένη ονομασία.
Συγκεκριμένα μετά από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Μπουτάρη ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο ονοματοδοτικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ.
«Μιας και βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να αναφερθώ και στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε -όπως λένε κάποιοι-, ειδικά κάτι το οποίο έχει ήδη παραδοθεί εδώ και 70 χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μέχρι τις εντελώς πρόσφατες, πριν από τη δική του.
Όπως είπε, «οι γείτονές μας λέγονται "Μακεδονία" εδώ και 70 χρόνια και φέρουν ένα όνομα χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Είναι ένα όνομα που παραπέμπει στη βαριά πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω», τόνισε και χαρακτήρισε «ανόητους» όσους λένε ότι «πάμε να δώσουμε κάτι στη διαπραγμάτευση, και όχι να πάρουμε πίσω».
Και πρόσθεσε: «Έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται. Άρα λοιπόν το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία, είναι μια μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε. Δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει. Θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε, και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας»
Η αναφορά στο «δικό τους πολιτισμικό πρόσημο», για όσους γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει την περιοχή και την προπαγάνδα των Σκοπίων, είναι σαφής αποδοχή της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν». Μάλιστα οι σκοπιανοί, υποστηρίζουν αυτό ακριβώς, ότι το Ίλιντεν στη συνείδησή τους καθορίζει την διαφορετικότητά τους και τον πολιτισμό τους.
Σημειωτέον ότι το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι η μοναδική ονομασία για την οποία οι Σκοπιανοί δέχονται το καθεστώς erga omnes, δηλαδή για εσωτερική και εξωτερική χρήση.
Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας έχει «ξεπουλήσει» και το όνομα, κι απλά ψάχνει μέθοδο για να το «σερβίρει» στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.