Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη και τα διαλυτικά φαινόμενα σε κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα



Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη και τα διαλυτικά φαινόμενα σε κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα
Πηγή: newpost.gr- Του Γιώργου Ευθυμίου
«Η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει από το πρόγραμμα, αυτό τον Αύγουστο. Όμως η σημερινή κυβέρνηση είναι αντιδημοφιλής και ο άνθρωπος που θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, είναι εδώ». Με τη φράση αυτή, η γνωστή παρουσιάστρια του Bloomberg, Vonnie Quinn, παρουσίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κεντρικό studio του διεθνούς οικονομικού δικτύου στη Νέα Υόρκη, δίνοντας
πάσα στον δημοσιογράφο Erik Schatzker, που καθόταν απέναντί του για να του πάρει συνέντευξη.
«Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη προηγείται με διψήφια νούμερα στις δημοσκοπήσεις», πήρε τη σκυτάλη ο Schatzker, ξεκινώντας τις ερωτήσεις, με τη «φάσα» στο κάτω μέρος της οθόνης να γράφει: «The future of Greece» (Το μέλλον της Ελλάδας). Πράγματι, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να χτυπά σε τοίχο, σχεδόν σε όλα τα θέματα που έχει ανοίξει, ενώ ο συγκυβερνήτης του, Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζεται από τα γαλάζια στελέχη, ως «εξαφανισμένος».
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην πρόσφατη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, όπου στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται μεγάλη διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 31,5%, έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτελεί κόλαφο για το Μέγαρο Μαξίμου, στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που φαίνεται να αναδεικνύται σε τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Ένας στους δύο πολίτες (51%) αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που θα περάσουν όλο το Μάρτιο στις τουρκικές φυλακές και μόλις το 32% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές. Μάλιστα το 62% το θεωρεί πολύ σημαντικό, καθώς το συνδέει προφανώς με την κλιμακούμενη ένταση από την τουρκική πλευρά και ένα πιθανό, νέο επεισόδιο στο Αιγαιο.
Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο, πως ακόμη και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα. Ωστόσο στην οδό Πειραιώς, αν και επιδοκιμάζουν πλήρως την χθεσινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, που είπε «όχι» στο τρίτο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8», υπάρχει φόβος, ότι λόγω των λανθασμένων χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, η Τουρκία θα επιδιώξει «παζάρι» και «ανταλλαγή» ουσιαστικά των δύο στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους.
Η ανησυχία των γαλάζιων στελεχών εντείνεται, λόγω της εμφανούς αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και της απουσίας ενιαίας γραμμής στην υπόθεσημ με τον υπουργό Άμυνας και τον αναπληρωτή του να έχουν διαφορετική άποψη. Την ίδια ώρα, όπως υπενθύμιζαν από τη ΝΔ, η προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος με καταφυγή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχει αποφέρει καρπούς.
Τα διαλυτικά φαινόμενα δεν περιορίζονται όμως, μόνο στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, όπως συμβαίνει με την περίπτωση Ιβάν Σαββίδη, την οποία, σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, εξέθρεψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Βουλευτές των ΑΝΕΛ, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων από τη Μακεδονία, επιτίθενται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας επισημάνει τους κινδύνους από τη διαπλοκή με τη νέα ολιγαρχία (αναφορά που έκανε και στη συνέντευξή του στο Bloomberg), εκτιμά πλέον ότι η πιθανότητα να γίνουν εκλογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, μεγαλώνουν.
Ο ίδιος στο επόμενο διάστημα ετοιμάζει νέα επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα (η τελευταία ήταν στις αρχές Ιανουαρίου σε Πέλλα και Πιερία, όταν η κυβέρνηση είχε ανοίξει το Σκοπιανό). Παράλληλα, συνεχίζει το άνοιγμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως φάνηκε και από τη χθεσινοβραδυνή ομιλία του στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο με το στόχο της μετεκλογικής συνεργασίας, αλλά για να διαμορφώσει ευρύτερες συναινέσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για τη χώρα, όπως είναι τα εθνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.