Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Βήμα προς το μέλλον η αναθεώρηση του Συντάγματος- Εκδήλωση στο Ινστιτούτο Κων. Καραμανλής με θέμα «Η χώρα σε αναθεωρητική προοπτική

Στην ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος συντάγματος συνέκλιναν οι περισσότεροι εισηγητές, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Αθήνα, με θέμα «Η χώρα σε αναθεωρητική προοπτική».
   Την αναθεώρηση έξι σημείων του ισχύοντος συντάγματος πρότεινε ο
καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ οι εισηγητές στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την άποψη ότι η αναθεώρηση πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές διατάξεις.
   Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών και υποστήριξε ότι πρέπει να αφαιρεθεί από τη Βουλή η αρμοδιότητα για τη δίωξη των υπουργών και να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές, καθώς και να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή που προβλέπεται για τα αδικήματα των υπουργών.
   Σε ότι αφορά τη χορήγηση της βουλευτικής ασυλίας να δίνεται μόνο με απόφαση της Βουλής, ύστερα από αίτημα του εγκαλούμενου βουλευτή.
   Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του τρόπου εκλογής του ΠτΔ και της ρύθμισης για την επιλογή των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών και να επανοριοθετηθούν οι στόχοι, να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας.
   'Ασκησε έντονη κριτική για τον διορισμό της κ. Θάνου ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού αμέσως μετά την λήξη της θητείας της.
   Στις αρμοδιότητες και στον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Καραβοκύρης που υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί και πρέπει συνταγματικά να εκφράζει την αντίληψή του για το δημόσιο συμφέρον και υπό αυτή την έννοια θα ήταν δυνατή αναγνώριση μιας αυτόνομης άσκησης κάποιων αρμοδιοτήτων, όπως το να απευθύνει διαγγέλματα στο λαό δίχως τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, να συγκαλεί το συμβούλιο αρχηγών ή να ενεργοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εκλογής του ΠτΔ από διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων».
   Την αναδιάρθρωση των δήμων σε τρεις κατηγορίες, κατά το πληθυσμιακό κριτήριο, πρότεινε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Μακρυδημήτρης, ενώ για τις ανεξάρτητες Αρχές πρότεινε η εσωτερική διάρθρωση των μελών τους να γίνει κατά το πρότυπο του ΣτΕ, εισηγητές, πάρεδροι, σύμβουλοι. Σε ότι αφορά τα όρια του κράτους είπε ότι με συνταγματική διάταξη πρέπει να διασφαλιστεί ο συντονιστικός ρόλος του κράτους του ρυθμιστικού πλαισίου της ιδιωτικής οικονομίας και όχι του παραγωγού επιχειρηματία
   Το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα πρέπει να αποφασίσει να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνη, υποστήριξε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Μιχάλης Πικραμένος. Ανέφερε, επίσης, ότι οι εντάσεις μεταξύ Δικαιοσύνης και πολιτικής εξουσίας είναι ένα φαινόμενο που πάει πολύ πίσω στον χρόνο και πως η αναθεώρηση του 2001 ήταν μια απάντηση σε μια νομολογία του ΣτΕ για περιβαλλοντικά θέματα που δεν άρεσε. «Η Δικαιοσύνη είναι το μόνο αποτελεσματικό θεσμικό αντίβαρο απέναντι στην πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.
   «Το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί μια ενδεχόμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι οικονομική δυσπραγία κατάρρευση της αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού, εξάπλωση του λαϊκισμού διάχυτη αίσθηση διαφθοράς και ειδικότερα ατιμωρησίας των πολιτικών υπευθύνων» είπε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια του Παντείου Πηνελόπη Φουντεδάκη. Αναφερόμενη στο άρθρο του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών ανέφερε ότι «η αίσθηση της ατιμωρησίας ειδικά για τους υπουργούς αποτελεί πληγή ανοιχτή για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» και πρότεινε να μην υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ούτε ειδική παραγραφή, να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από τη Βουλή και να ανατεθεί στον φυσικό δικαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.