Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ψηλά τα εθνικά θέματα στην ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με ανησυχίες για την ανταπόκριση της διοίκησης Τραμπ στο ρόλο του στρατηγικού εταίρου.



Οι στρατηγικές συμμαχίες για την προώθηση των εθνικών θεμάτων αλλά και την υποστήριξη της χώρας σε κρίσιμα οικονομικά θέματα, απασχολούν την ηγεσία της ΝΔ και προς τούτο επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Στη ΝΔ βλέπουν πως οι κυβερνητικές πρακτικές και πολιτικές οδηγούν σε σαφή επιδείνωση τη θέση της χώρας καθώς ο
ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σε διεθνιστικές λογικές και δείχνει να αγνοεί τον βαρύνοντα ρόλο που παίζουν τα εθνικά θέματα.
Αν και οι ΗΠΑ με την Ελλάδα έχουν σχέση στρατηγικού εταίρου εντούτοις υπό τις παρούσες συνθήκες και την διοίκηση Τραμπ που ‘αγκάλιασε’ με την αριβίστικη πολιτική του ο κ. Τσίπρας, η ηγεσία της ΝΔ αισθάνεται πως δεν αντιμετωπίζεται η χώρα με την βαρύτητα του δόγματος αυτού. Δεν εξηγείται, διαφορετικά, η ουδετερότητα που τηρεί η Ουάσιγκτον στις απανωτές τουρκικές προκλήσεις και την ένταση που δημιουργεί στην περιοχή ο Ερντογάν. Και όχι μόνον στο πεδίο των ελληνοτουρκικών αλλά και στο ζήτημα των Σκοπίων με τη στάση της και τις ευρω-ατλαντικές πιέσεις που αποδέχθηκε και ουσιαστικά υιοθέτησε στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. «Σε μία εποχή που τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, το μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχός της σε μία επισφαλή περιοχή» και αυτό εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε στους αμερικανούς συνομιλητές του πως η Ελλάδα είναι, σε αντίστιξη με την Τουρκία, μία χώρα με σταθερότητα και σαφές ευρωατλαντικό στίγμα που δεν διεκδικεί ρόλο «χωροφύλακα», ούτε παίζει ακροβατικά παιχνίδια με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα προσφέρει γεωπολιτική σταθερότητα, ασφαλείς ενεργειακές και εμπορικές διόδους και ταυτόχρονα μπορεί να μεταβληθεί σε κόμβο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στους αμερικανούς συνομιλητές του και σε επενδυτές  «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να βασιστούν περαιτέρω σε επιχειρηματικούς δεσμούς και στη δυνατότητα οι αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και όχι μόνο παραδοσιακές εταιρείες αλλά ακόμη και υψηλής τεχνολογίας». 
Η σταθερότητα στην Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ και σε γεωπολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, επισημαίνει η ηγεσία της ΝΔ καλώντας εμμέσως τις ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο του στρατηγικού εταίρου για τον οποίο είχε δεσμευθεί ο τότε πρόεδρος Μπους στον Κ. Καραμανλή, και κυρίως απέναντι στην Άγκυρα.
Η επιμονή της Τουρκίας στην αναθεωρητική, διεκδικητική στρατηγική της αποδεικνύεται από την έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα της. Αν αναλογιστεί κανείς  τι έγινε μετά την απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, όπως εγκαίρως διέγνωσε και προειδοποίησε η ΝΔ, είναι πασιφανές πως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν. «Από τότε και μετά είχαμε τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού στα χωρικά μας ύδατα στα Ίμια, τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., τη Νavtex για τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης που περιλάμβανε ολόκληρο το Καστελόριζο και βέβαια τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών» σημειώνουν στην Πειραιώς. 
Το πρόβλημα, δε, μεγεθύνεται από την διατάραξη του αρραγούς εθνικού μετώπου με ευθύνη της κυβέρνησης και από την διάρρηξη της συνοχής της κυβέρνησης, δηλαδή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και Σαββίδης έχουν προκαλέσει ουσιώδες ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάτι που δεν είναι προς όφελος της χώρας σε κρίσιμες εθνικά στιγμές και ιδίως σε συνδυασμό με το δηλητηριώδες κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό οικοσύστημα, λόγω των ρεβανσιστικών κινήσεων της κυβέρνησης. 
Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει με εθνική ευθύνη το θέμα η κυβέρνηση εμφανίζεται με δυο γραμμές, όπου ο κ. Τσίπρας μιλά για σύνηθες μεθοριακό γεγονός και ο κ. Καμμένος για ομηρία. 
Η ΝΔ θεωρεί πως η Κυβέρνηση υποτίμησε την κρισιμότητα της συγκυρίας και αγνόησε ασυγχώρητα το γεγονός ότι ήδη πολλούς μήνες πριν τη σύλληψη των στρατιωτικών μας, είχε με πολλούς τρόπους εκδηλωθεί ήδη η τουρκική προκλητικότητα. Είναι προφανές πως η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μην μείνει σιωπηλή και κυρίως να μην είναι απαθής όταν η στάση της Κυβέρνησης -με την πολυφωνία αλλά και την αδράνεια που τη χαρακτηρίζει- είναι βλαπτική και εν τέλει επικίνδυνη για την επίλυση του προβλήματος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.