Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ο Ιβάν Σαββίδης και το αποτυχημένο σχέδιο διάσπασης της ΝΔ

Πηγή:parapolitika.gr
Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το οικοδόμημα που προσπαθούσε εδώ και τόσους μήνες να χτίσει ο ομογενής επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα σχέδια του καταρρέουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που άρχισαν, με την ενασχόλησή του δηλαδή με τον αθλητισμό, με μία δημοφιλή ομάδα στη
Βόρεια Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ, αλλά και επενδύσεις στην ίδια περιοχή.

Όταν η ομάδα αγοράστηκε και οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκε, ο ομογενής επιχειρηματίας προχώρησε στο επόμενο βήμα της διείσδυσης του, το οποίο δεν ήταν άλλο από την πολιτική επιρροή.

Ο ίδιος άλλωστε είχε την απαραίτητη εμπειρία από τον χώρο γνωρίζοντας πώς να κινηθεί και πώς να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Μέχρι το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το πρώτο του βήμα ήταν να προσπαθήσει να επηρεάσει βουλευτές της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα. Η παρουσία του ίδιου σε κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν η αρχή.


Η αμερικανική ιστοσελίδα The American Interest δημοσίευσε στις αρχές Ιανουαρίου ένα μακροσκελές άρθρο για τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα με τίτλο «Από τη Ρωσία με αγάπη: Η νέα ελληνική ολιγαρχία»
Ο αρθρογράφος υποστήριζε ότι ο Ιβάν Σαββίδης επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να καλλιεργήσει διάσπαση εντός της ΝΔ. Έκανε λόγο για χρηματισμό υποψηφίων «σε όλη τη βόρεια Ελλάδα», για επιλογή συγκεκριμένων «γαλάζιων» στελεχών που απολαμβάνουν τη στήριξη του επιχειρηματία, ακόμα και στον γάμο της κόρης του Σαββίδη με τον πρώην γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Ο τελευταίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποτελέσει και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ομογενή επιχειρηματία και τη Νέα Δημοκρατία, γνωρίζοντας την κομματική βάση από τη θητεία του στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Το πρώτο του βήμα ήταν να παίξει τα ρέστα του για την εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην αρχηγία της ΝΔ, αποτυγχάνοντας παταγωδώς αφού ο περιφερειάρχης τερμάτισε τρίτος. Το επόμενο βήμα του Ανδρέα Παπαμιμίκου ήταν να προκαλέσει εσωτερικό ρήγμα στη ΝΔ για λογαριασμό του μέσα από την ΟΝΝΕΔ. Τελικά όμως έκανε λάθος υπολογισμούς αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δέχθηκε το μπάχαλο του συνεδρίου της «γαλάζιας» νεολαίας στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2016, διέγραψε τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και επανίδρυσε τη νεολαία.

Με το σχέδιο αυτό να έχει αποτύχει και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να είναι πλέον άχρηστος, από το περιβάλλον του ομογενή επιχειρηματία άρχισαν να διακινούν σενάρια σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ για δημιουργία ενός κόμματος στα πρότυπα της ιταλικής Λέγκας του Βορρά. Ο στόχος για ακόμα μία φορά προφανής. Η διάσπαση της ΝΔ, η ανάσχεση της πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εξουσία και η δημιουργία ενός ευκαιριακού πολιτικού υβριδίου με πρόταγμα τη Βόρεια Ελλάδα και την προσέγγιση με τη Ρωσία, το οποίο θα είχε ως άμεσο στόχο την παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. Πολύτιμος σύμμαχος στο εγχείρημα αυτό ο Αλ. Τσίπρας. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούσαν επίμονα να καλλιεργήσουν διχαστικό κλίμα τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίζοντας αποσπασματικές δηλώσεις και προβάλλοντας επιτηδευμένα την ψευδή διάσταση ανάμεσα σε «λαϊκοδεξιούς» και φιλελεύθερους.

Για ακόμα μία φορά όμως στο επιτελείο του οπλοφόρου ομογενή έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους. Παρόλο που περίμεναν οι συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα να φυσήξουν αέρα στα πανιά της Λέγκας, η υπεύθυνη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα και η επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στο προσκήνιο, συσπείρωσαν τη Νέα Δημοκρατία και δεν άφησαν χώρο στα δεξιά της.
Μετά από δύο πλήρως αποτυχημένες προσπάθειες να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία, ο όχι μόνο κατάφερε δύο φορές να τα συσπειρώσει αλλά με την τελευταία του ενέργεια, να εισβάλει δηλαδή στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με ένα όπλο στο ζωνάρι, κατόρθωσε να αναδειχθεί στο παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους συντηρητικούς Έλληνες πολίτες που μέχρι πρότινος ήθελε να προσεταιριστεί, διασπάζοντάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.