Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Γιάννης Κεφαλογιάννης στο «Π»: Έχω πρόταση να παίξω με την ΑΕΚ


Πηγή:  εφημ. Παρασκήνιο
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, με καταγωγή από τα Ανώγεια, εκλέγεται από το 2012 και είναι ο νεότερος βουλευτής του κόμματος.
Η οικογένειά του με έντονη πολιτική δράση, ο πατέρας του, Αχιλλέας, από τα ιδρυτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο θείος του, Γιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου και υπουργός επί δεκαετίες, του έδωσαν τα ερεθίσματα και τα μαθήματα για να αναπτύξει τη δική του πορεία.
Είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών με
μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος «John Nichoplas», υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις, και από εκεί συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, στο Τμήμα Νομικών Σπουδών, με ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και επιστρέφοντας στην Ελλάδα άσκησε μάχιμη δικηγορία ως συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Αλ. Λυκουρέζου και ως ελεύθερος επαγγελματίας με εξειδίκευση στο Ποινικό και Αστικό Δίκαιο, επαγγελματική δραστηριότητα που διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Τον συναντήσαμε στην οδό Σκουφά, στο «Passe Partout» και με τον εξωστρεφή χαρακτήρα του, τις φρέσκες ιδέες, την ενέργεια και την κρητική λεβεντιά που τον διακρίνει, καθώς και την έντονη κοινοβουλευτική δράση, κάναμε μία κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

Έχοντας διατελέσει και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, ποια είναι η θέση σας για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ;
Η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα καθαρά, δημόσια και σε ανύποπτο χρόνο. Η θέση μας συνοψίζεται στην πρόταση για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και για εσωτερική και για εξωτερική χρήση. Υπενθυμίζω ότι η θέση αυτή έχει επικυρωθεί από την εθνική αντιπροσωπεία ήδη από το 2008, μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι για την ένταξη της FYROM στο NATO. Θυμίζω ακόμη ότι το 2008, μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ουδόλως διαφώνησε με την επίσημη θέση που διαμορφώθηκε τότε.
Συνεπώς, το μείζον ερώτημα δεν είναι ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το αν η εθνική στρατηγική που διαμορφώθηκε το 2008 αντιπροσωπεύει σήμερα συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό όμως που συχνά δυστυχώς παραλείπεται από τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, και είναι ίσως το μείζον, είναι ότι το όνομα είναι μόνο μία πτυχή της διένεξής μας με το γειτονικό κρατίδιο.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων έναντι και της χώρας μας, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας, αλλά και μια σειρά άλλων τεχνικών ζητημάτων, τότε θα έχουμε μια «κολοβή» συμφωνία, μια μη αποδεκτή συμφωνία.
Πιστεύετε ότι η γ΄ αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Ιανουαρίου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;
Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια για εκπλήξεις. Δεν το επιτρέπει εξάλλου το αφήγημα της «καθαρής εξόδου», που επιμελώς διακινεί. Εκπλήξεις αντίθετα, δυσάρεστες ως συνήθως, περιμένουν τους πολίτες: από τη διενέργεια πλειστηριασμών –και της πρώτης κατοικίας– για χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη και για 500 ευρώ, τις περικοπές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019 αντί του 2020.
Όλα αυτά, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας κομπορρημονεί με θράσος ενώπιον των υπουργών του, ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Ξεχνάει προφανώς ότι έχει ήδη λάβει 14 δισ. αχρείαστα νέα μέτρα την τελευταία τριετία και άλλα 5,1 δισ. επιπλέον για το 2019-2021.
Το 2018 ήρθε φορτωμένο με φόρους και εισφορές. Ατενίζοντας το καλοκαίρι, αισιοδοξείτε ότι θα είναι η εποχή που θα βγούμε από τα μνημόνια;
Με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για δημοσιονομικά μέτρα και για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, που ξεπερνούν ακόμη και κατά πολλές δεκαετίες τον ορίζοντα της κυβερνητικής της θητείας κάθε άλλο παρά έξοδο από τα μνημόνια θα έχουμε το καλοκαίρι. Αυτό που θα έχουμε, αντίθετα, είναι ένα σύνολο μνημονιακών υποχρεώσεων χωρίς χρηματοδότηση. Αυτή είναι η περίφημη «καθαρή έξοδος» που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας.
Νομίζω ότι, μεταξύ άλλων, θα μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός πρωθυπουργός που κέρδισε τις εκλογές απαιτώντας να τον δανείσουν χωρίς μνημόνιο και που θα φύγει πανηγυρίζοντας γιατί φόρτωσε τη χώρα του με ένα διηνεκές μνημόνιο χωρίς δανεισμό. Για τον λόγο αυτόν θα προσπαθήσει να αποδράσει μέσω εκλογών πριν από το τέλος αυτού του έτους.

Με το πρόσφατο συνέδριο η ΝΔ έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα και από την άλλη η κυβέρνηση σας κατηγορεί για στείρα αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;
Η Κυβέρνηση έχει την κατανόηση μου. Κάτι πρέπει να πει, όντας στριμωγμένη ανάμεσα στις απάτες και αυταπάτες της, έχοντας διαψεύσει τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού. Πιο σημαντικό όμως για μένα είναι τι λέει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, οι ευρωπαίοι συνομιλητές και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πράγματι, ολοκληρώσαμε το 2017 με ένα Συνέδριο που αποτύπωσε στα συμπεράσματα του τις αγωνίες, τις προτεραιότητες και τις ελπίδες των πολιτών.
Καταλήξαμε σε συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις, έχοντας γυρίσει όλη  την Ελλάδα και ακούγοντας όλες τις κοινωνικές ομάδες. Από την επαφή με την κοινωνία αντλεί την ισχύ του ο προγραμματικός και αντιπολιτευτικός μας λόγος. Και γι αυτό η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζεται σήμερα ως η μόνη  δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο της χώρας.
Η ΝΔ μπορεί να τα καταφέρει μόνη της στις επόμενες εκλογές ή θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου αξιακού πλαισίου: την υπεράσπιση και προώθηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει απευθύνει μια ειλικρινή πρόσκληση για συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους εντός αυτού του πλαισίου. Χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι το ζητούμενο, ακόμα και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτοδυναμίας.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας πάνω στους οποίους εργάζεστε προσωπικά για την επίτευξη της ανάπτυξης στη χώρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έχει αναθέσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η Εργασία, η Υγεία, η Ναυτιλία, οι Υποδομές, η Ενέργεια και η Εξωτερική Πολιτική. Μεγάλο μέρος της πολιτικής μου δράσης συνεπώς εστιάζεται σήμερα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στην εποπτεία της νομοθετικής πρωτοβουλίας και γενικότερα της δραστηριότητας των αντίστοιχων υπουργείων.
Λόγω «προϋπηρεσίας» και σπουδών, συνεχίζω ωστόσο να εστιάζω σε ένα σχετικά άγνωστο στον πολύ κόσμο και πάντως λιγότερο προβεβλημένο πεδίο της πολιτικής, που είναι η Οικονομική Διπλωματία. Και αυτό γιατί έχω πειστεί ότι κάθε σοβαρή πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και εξωστρέφειας της χώρας πρέπει να έχει ως βάση και σημείο αναφοράς μια αποτελεσματική οικονομική διπλωματία. Δυστυχώς, η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, τόσο οργανωτικά όσο και επιχειρησιακά.
Είστε ένας νέος άνθρωπος στην πιο δημιουργική σας ηλικία. Πως πιστεύετε μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους στην Ελλάδα και να τους βοηθήσουμε να γίνουν παραγωγικοί και αποδοτικοί;
Συνομιλώ συχνά με νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Όλοι μου επισημαίνουν ότι δεν ήταν αυτή η πρώτη τους επιλογή.  Φεύγουν όμως γιατί κάθε προσπάθεια τους για παραγωγικότητα και δημιουργία υπονομεύεται σήμερα από παντού: Από τον αλλοπρόσαλλο και τοξικό λόγο των πολιτικών, την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Δημόσιας Διοίκησης, την αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα επιβιώνουν οι «δικτυωμένοι» και οι «κολλητοί». Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε: Η τάση της φυγής των νέων θα αντιστραφεί όταν αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη χώρα που θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όταν δοθούν κίνητρα που θα καταστήσουν την επιχειρηματικότητα ένα πραγματικά φιλικό εγχείρημα. Όταν γνωρίζουν ότι επικρατεί αξιοκρατία και όχι ευνοιοκρατία.
Μπαίνοντας στη Βουλή σήμερα και ενθυμούμενος την εικόνα όταν πρωτομπήκατε πριν από πεντέμισι χρόνια, είναι έτσι όπως την περιμένατε τελικά;
Έγινα βουλευτής σε μια δύσκολη στιγμή στη σύγχρονη πολιτική ζωή της χώρας, τη δυσκολότερη σίγουρα μεταπολιτευτικά. Οπωσδήποτε υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μιας σχετικά εξιδανικευμένης εικόνας που έχει ένας νέος βουλευτής και της πραγματικότητας, δυστυχώς προς το χειρότερο. Συχνά ο ρόλος του Κοινοβουλίου όπως και η ποιότητα του διαλόγου υποβαθμίστηκαν, όχι αναγκαστικά λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα.
Μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι βουλευτές οι οποίοι, είτε γιατί παρασύρθηκαν από την τοξικότητα του κυρίαρχου αντιμνημονιακού κλίματος είτε λόγω προσωπικού αξιακού υποβάθρου, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν ο χώρος και η λειτουργία του Κοινοβουλίου. Δεν θα ξεχάσω επίσης το αισθητικό σοκ που υπέστην το 2012, βλέποντας πολλούς άνδρες και γυναίκες συναδέλφους ακατάλληλα ενδεδυμένους στον ναό της Δημοκρατίας.
 «Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου»

Έχοντας ένα όνομα βαρύ, αποκομίζοντας μαθήματα αγώνων και πολιτικής ιστορίας από την οικογένειά σας, σας έχουν προβληματίσει αυτά που λέγονται τελευταία για την «οικογενειοκρατία» ότι μπορεί να επηρεάσουν εσάς ή την ξαδέρφη σας, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, παρόλο που και οι δύο έχετε αυτόνομη πορεία;
Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου, γιατί έχει αφήσει μόνο θετικό αποτύπωμα στα κοινά του τόπου, κάτι που αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους. Χωρίς να παραβλέπω ότι η παράδοση αυτή με επηρέασε βαθιά και σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσε μια στέρεα βάση για την είσοδο μου στην πολιτική, γνωρίζω ότι κρίνομαι καθημερινά τόσο από τους συμπολίτες μου όσο και από τους συναδέλφους μου βουλευτές όλων των κομμάτων που με εκλέγουν επί μια συνεχή πενταετία, μεταξύ άλλων, και γραμματέα της Βουλής, κάτι που αποτελεί κοινοβουλευτικό ρεκόρ και μάλιστα λαμβάνοντας πάνω 260 ψήφους κάθε φορά.
Τι έχετε κρατήσει από τον πατέρα σας;
Ο πατέρας μου ήταν μια γνήσια κρητική φυσιογνωμία, από αυτές που βρίσκει κανείς στα βιβλία του Καζαντζάκη, όσον αφορά την αρετή, τη σοφία και κυρίως την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Το τρίπτυχό του, το οποίο μου το επαναλάμβανε διαρκώς ως συμβουλή, ήταν «Να υπηρετείς την πατρίδα όπου και να βρεθείς, να κρατάς την αξιοπρέπειά σου όπως και να βρεθείς και να βοηθάς τον συνάνθρωπο σου όποιος και να είναι αυτός».
Ποιες είναι οι ανάγκες του τόπου σας, του Νομού Ρεθύμνης;
Ο Νομός Ρεθύμνης και συνολικά η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο μέρος, τόσο ως τόπος όσο και ως άνθρωποι και αγαθά. Πάντα βέβαια με τις ιδιαιτερότητές του. Αυτό που χρειάζεται είναι μια σειρά από αναπτυξιακά έργα, όπως σύγχρονος αυτοκινητόδρομος και πύλες εισόδου (αεροδρόμια, μαρίνες, λιμάνια) ώστε να μεγιστοποιήσουμε αυτά που σας ανέφερα παραπάνω.
Τι είναι αυτό που θυμάστε έντονα από τα παιδικά σας χρόνια στο Ρέθυμνο;
Είχα την ευτυχία να μεγαλώσω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπου τις δεκαετίες του 1980 και 1990 υπήρχε ακόμα η έννοια της γειτονιάς και τα παιδιά ωρίμαζαν νωρίτερα και ίσως με έναν πιο υγιή τρόπο γινόταν η κοινωνικοποίησή τους. Το σχολείο αλλά και τα καλοκαίρια στην Κρήτη είναι έντονα αποτυπωμένα μέσα μου.
 «Σκέφτομαι να ξαναρχίσω το πόλο…»

Οι πληροφορίες μου λένε ότι ήσασταν καλός πολίστας! Ισχύει;
Δεν ξέρω αν ήμουν καλός πολίστας, αλλά λάτρεψα αυτό το άθλημα και αγωνίστηκα ως τερματοφύλακας συνολικά 13 χρόνια στον Ναυτικό Όμιλο Ρεθύμνου, αλλά και στην Κολεγιακή Ομάδα του Κολούμπια, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της Νέας Υόρκης. Μάλιστα φέτος έχω μια πρόταση να αγωνιστώ μαζί με άλλους παλαιμάχους με την ΑΕΚ και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά!
Η δικηγορία ήταν έρωτας;
Ναι, αλλά όχι με την πρώτη ματιά! Εισήχθην στη Νομική Αθήνας με τη φιλοδοξία να γίνω διπλωμάτης, και μάλιστα επέλεξα και το πρώτο μεταπτυχιακό μου με αυτό το κριτήριο. Με κέρδισε όμως η δικηγορία, και στην συνέχεια και η πολιτική και δεν σας κρύβω ότι μου λείπει το γεγονός ότι δεν μπορώ πλέον να την ασκήσω όσο και όπως θέλω.
Οι φίλοι σας λένε ότι χτίζετε γερές φιλίες.
Υπήρξα πάντα τυχερός στις φιλίες μου και πράγματι όλες οι ουσιαστικές φιλικές μου σχέσεις έχουν αντέξει στον χρόνο. Είμαι απαιτητικός από τους φίλους μου, αλλά και εκείνοι ξέρουν ότι θα είμαι πάντοτε εκεί όταν με χρειαστούν, υπό οποιαδήποτε συνθήκη.
Λένε ότι όταν οι Κρητικοί γλεντούν, λεβέντες και μερακλήδες δείχνουν ποιοι είναι, επικοινωνούν. Τσικουδιά πίνετε; Μαντινάδες λέτε εσείς; Πεντοζάλη χορεύετε;
Ο Κρητικός εκφράζει τη χαρά και τη λύπη του με την παρέα του, με τον χορό και το τραγούδι. Δεν αποτελώ εξαίρεση.

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/1/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.