Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Το Τρίπτυχο της ΝΔ για το μεταναστευτικό: Άσυλο – Προαναχωρησιακά Κέντρα – Επιστροφές


Τρίπτυχο Ν.Δ.: Άσυλο – ΠΡΟΚΕΚΑ – Επιστροφές


Πηγή: astraparis.gr
Στο τρίπτυχο επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, συνόψισε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κλείνοντας τις εργασίες του σχετικού
προσυνεδρίου του κόμματος, που διεξήχθη στη Χίο την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Χανδρής», ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφή την πλήρη στήριξή του στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ναι μεν λειτούργησε αποτρεπτικά, πλην – όμως – δεν λειτούργησε ο δεύτερος πυλώνας της, που αφορά την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν τυγχάνουν καθεστώτος ασύλου.
Το κεντρικό τρίπτυχο της Ν.Δ. για το προσφυγικό
Αναλυτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματός του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το προαναφερθέν τρίπτυχο τόνισε:
1. Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε και στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μέσα σε έξι εβδομάδες να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ότι λειτουργούν πολλές φορές με ιδεολογικό πρόσημο, κατηγορώντας τις ότι έχουν άποψη για το πώς πρέπει να εξετάζονται αυτά τα αιτήματα ασύλου.
2. Να δημιουργηθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ), που δεν δημιουργήθηκαν – παρά την συμφωνία των πολιτικών κομμάτων των Μάρτιο του 2016 – όπου θα διαμένουν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν τυγχάνουν καθεστώτος διεθνούς προστασίας και πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία.
Στο ίδιο σημείο διευκρίνισε ότι σε κλειστά κέντρα (όχι ανοικτά όπως σήμερα) πρέπει να διαμένουν και εκείνοι των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό.
3. Επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία, καθότι όσο δεν έχουμε επιστροφές, νομοτελειακά θα αυξάνει η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
Άλλα κεντρικά σημεία πολιτικής της Ν.Δ.
Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και σε άλλες πλευρές του προσφυγικού μεταναστευτικού, τονίζοντας ειδικότερα:
– Απόλυτη διαφάνεια στα χρήματα που διατίθενται, είτε προέρχονται από εθνικούς πόρους, είτε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των μη κυβερνητικών οργανώσεων, επισημαίνοντας στο σημείο αυτό και συγχαίροντας τις σοβαρές εκείνες ΜΚΟ, που ουσιαστικά σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος στις ημέρες της προσφυγικής κρίσης.
– Φύλαξη και προστασία των συνόρων και των θαλασσίων συνόρων, που υπάρχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς – ωστόσο – να διευκρινίσει και να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο – όπως έγινε και με προηγούμενους ομιλητές – στην έννοια της φύλαξης και της προστασίας. Τάχθηκε υπέρ της παρουσίας ης Frontex την οποία χαρακτήρισε ικανοποιητική, τονίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε.
– Εφαρμογή στην πράξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., ενώ καταφέρθηκε κατά των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που έχον κλείσει τα σύνορά τους και δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα.
– Στήριξη των τοπικών κοινωνιών, των νησιών του Βορείου Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Σε ό,τι αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανακοίνωσε ένα τέτοιο μέτρο, στο πλαίσιο των μέτρων του κοινωνικού μερίσματος. Αναφέρθηκε δε και στην ανάγκη επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων στο αεροδρόμιο της Χίου.
Ουδεμία αναφορά σε μαζικές μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του ούτε κατ΄ ελάχιστον δεν αναφέρθηκε σε μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που έγινε από άλλους ομιλητές.
Προφανώς δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε εν αμφιβόλω τις αντίθετες προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, στην οποία – όπως από την αρχή επισημάναμε – φαίνεται ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένος.
Τοποθετήσεις ομιλητών του προσυνεδρίου
Τις θέσεις τους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ανέπτυξαν στο πλαίσιο του προσυνεδρίου αρκετοί ομιλητές τόσο από το κεντρικό πάνελ ομιλητών, όσο και από τους φορείς και το κοινό. Συνοπτικά:
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ.): Χαρακτήρισε μύθο ότι το προσφυγικό ρεύμα οφείλεται στον πόλεμο της Συρίας και απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική των ανοικτών συνόρων τις τεράστιες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια. Στην πολιτική επίσης, του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό απέδωσε και πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, αναφέροντας – μεταξύ τούτων – τις γαλλικές εκλογές, την πτώση της δημοτικ΄τητας της Μέρκελ, την εκλογή Τραμπ και το Brexit!
Νικήτας Κανάκης (Γιατροί του κόσμου): Απέδωσε τα εύσημα στους ποίτες των νησιών για την βοήθεια που προσέφεραν στην προσφυγική κρίση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τους πόρους της Ε.Ε.
Ιωάννης Καραγεωργόπουλος (αντιναύαρχος ε.α. Λ.Σ.): Επέμεινε κι αυτός στο θέμα των συνόρων, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του το Λ.Σ. εδέχετο κριτική γιατί φύλαγε καλά τα σύνορα. Ούτε και αυτός διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί αποτελεσματική φύλαξη συνόρων, αν και αναφέρθηκε στην διάσωση όσων κινδυνεύουν στην θάλασσα και στην ανάγκη επέμβασης τόσο του Λιμενικού όσο και της τουρκικής ακτοφυλακής.
Άγγελος Συρίγος (καθηγητής Παντείου): Επεσήμανε ότι οι σημερινές προσφυγικές ροές είναι οι χαμηλότερες από το 1991, με μια εξαίρεση το έτος 2014, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα διογκώνεται επειδή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και ουσιαστικά εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, λόγω του εξαιρετικά αργού ρυθμού των διαδικασιών ασύλου και ειδικότερα του μικρού αριθμού των δευτεροβάθμιων επιτροπών.
Σύντομες ομιλίες στο προσυνέδριο έγιναν, επίσης, από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, τον βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη, τους δημάρχους Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό και Οινουσσών κ. Στέφανο Βογιατζή.
Οι εργασίες του προσυνεδρίου έκλεισαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, με την ημίωρη ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος εν συνεχεία επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.