Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης στον Alpha: Ο Τσίπρας μας καταδίκασε σε διαρκή λιτότητα- Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγές πέρα από τα μνημόνια

«Ο Τσίπρας έβαλε τον πήχυ ψηλά με τη συμφωνία. Δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δε φαίνεται στον ορίζοντα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανέφερε ότι «Έλαβαν ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων με 5 δισ. ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος. Για 5 χρόνια θα έχουμε πρωτογενή
πλεονάσματα, το οποίο σημαίνει μεταξύ άλλων μειώσεις στις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου. Διαρκής λιτότητα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει. Θα του πρότεινα μάλιστα να είναι είναι πιο προσεκτικός, ο Τσακαλώτος ήταν πιο προσεκτικός» είπε ο Μητσοτάκης καλώντας τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να «κάνουμε απολογισμό, συνολικά για την πορεία της χώρας τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει».
Ερωτηθείς για τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μακάρι να βγούμε στις αγορές. Αλλά αντίστοιχη δέσμευση είχε πάρει το Νοέμβριο του 2012». Ενώ έκανε λόγο για φραστική δέσμευση και όχι ουσιαστική.
«Για να βγει η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Δεν την έχει με τη σημερινή κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά, έφερε στους θεσμούς 140 τελειωμένα ψηφισμένα προαπαιτούμενα, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από τον Φεβρουάριο του 2016».
«Αν η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί τότε θα βλέπαμε τι δυναμική θα είχε η χώρα. Γιατί αργήσαμε 16 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε τον Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα τι κέρδισε η χώρα από αυτή τη δήθεν διαπραγμάτευση τώρα, αφού τότε το 2016, οι θεσμοί δε ζητούσαν πρόσθετα μέτρα.
«Έχουμε πολύ σκληρά μέτρα το 2019 και το 2020» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφορικά με τη μείωση στο 2% των πλεονασμάτων ο Μητσοτάκης επεσήμανε δύο πράγματα: πρώτον) ότι για 5 χρόνια η χώρα δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο ενώ δεύτερον) η ουσία είναι ότι η χώρα φαίνεται να δεσμεύεται για 40 και πλέον χρόνια.
Είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή λιτότητα, επεσήμανε και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πετύχει λύση για το χρέος, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για υποσχέσεις που είχε πει ο πρωθυπουργός από το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον ούτε η αξιολόγηση έκλεισε στην ώρα της και τα μέτρα είναι 5 δισ. επιπλέον.
«Απέτυχε στους στόχους του απέτυχε και η χώρα, δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα» τόνισε. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικά» είπε ο Μητσοτάκης επιμένοντας ότι η χώρα «τώρα χρειάζεται μία ανάσα όχι σε πέντε χρόνια. Χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία, πρόγραμμα αλλαγών πέρα από μνημόνια...τολμηρές προτάσεις συνολικά στην οργάνωση του κράτους».
Για το πρόγραμμα της ΝΔ ο Μητσοτάκης τόνισε ότι το κράτος για να απελευθερωθεί πρέπει να μικρύνει και αυτό μπορούν να το πετύχουν με περιορισμός προσλήψεων 1 προς 5 για πέντε χρόνια ενώ πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα επιτευχθεί με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.
«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους, με κεντρικό προγραμματισμό προσλήψεων, π.χ σε νοσηλευτές» είπε χαρακτηριστικά.
Το κράτος στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα, επεσήμανε τονίζοντας ότι χρειάζεται αποτελεσματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, π. χ στην υγεία. Εκεί εντάσσεται και ο
3ος πυλώνας στην ασφάλιση είπε χαρακτηριστικά: να πριμοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις που θα δώσουν στους εργαζόμενους ένα καλό πακέτο. Τα συμφέροντα εργαζομένων εργοδοτών πρέπει να τέμνονται, όχι να συγκρούονται. Αυτή είναι η μεταρρυθμιστική επανάσταση της αλλαγής».

Για τον κηδεία του πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα αλλά του έδωσε μεγάλη χαρά ότι υπήρξε μία σχεδόν καθολική αναγνώριση του πατέρα του.
Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος: «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος με τον Αλέξη Τσίπρα» είπε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.