Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Δευτερολογία του Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο


Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα με πολύ προσοχή και πρέπει να σας πω ότι βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αφιερώσατε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας σας ασχολούμενος με τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ίσως έχετε μία άλλη καριέρα κύριε Τσίπρα μετά την πολιτική.

            Και επειδή δείξατε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές του 2019, θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες για δύο χρόνια μετά, δεν μας
δείχνετε τις δικές σας ομιλίες δυο χρόνια πριν; Γιατί ξέρετε, θεωρώ ότι η συνέπεια στην πολιτική είναι καλό πράγμα. Δεν θεωρώ κακό σε δύο χρόνια να λέω τα ίδια πράγματα που λέω και τώρα.            Εσείς έχετε μία μεγάλη δυσκολία να εξηγήσετε πως μετατραπήκατε από αυτόν που σκίζει τα μνημόνια, σε αυτόν που φέρνει σήμερα προς ψήφιση το τέταρτο Μνημόνιο.
           
Και ας έρθουμε λίγο τώρα στην ουσία του θέματος. Είναι ή δεν είναι κύριε Τσίπρα αυτό το οποίο φέρνετε τέταρτο Μνημόνιο; Supplemental memorandum of understanding, στο βαθμό που έχει διαρρεύσει, δεν το έχετε καταθέσει ακόμα στη Βουλή, όπως δεν καταθέσατε ούτε την προηγούμενη επικαιροποίηση του προηγούμενου Μνημονίου. Θα σας πω λοιπόν γιατί είναι τέταρτο Μνημόνιο.
           
Πρώτον, διότι συμπεριλαμβάνει μία σειρά από δεσμεύσεις που δεν είναι στο τρίτο Μνημόνιο. Και δεύτερον, γιατί δεσμεύει τη χώρα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Αυτό λέγεται τέταρτο Μνημόνιο κύριε Τσίπρα. Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί να το πει κανείς.
           
Αναφερθήκατε στο Μεσοπρόθεσμο και μας είπατε, εάν μπλέξαμε το Μεσοπρόθεσμο με το τέταρτο Μνημόνιο. Εσείς τα μπλέξατε λίγο, διότι το Μεσοπρόθεσμο δεν συνοδεύεται από δεσμευτικά μέτρα, όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε. Προδιαγράφει γενικούς στόχους. Και μιας και αναφερθήκατε στο Μεσοπρόθεσμο, να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα: Ήθελα καιρό να σας θέσω αυτό το ερώτημα, αλλά μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία. Γιατί δεν καταθέσατε Μεσοπρόθεσμο από το 2015 το οποίο θα τελείωνε το ’18 και έρχεστε τώρα και καταθέτετε μεσοπρόθεσμο που λήγει το ’21; Θα μας το εξηγήσετε αυτό;  Διότι το δικό σας Μεσοπρόθεσμο είναι αυτό το οποίο υποδηλώνει την ανάγκη η χώρα να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Αναλώσατε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας σας στα αντίμετρα. Για τα μέτρα θα μας πείτε τίποτα;  Για την μείωση του αφορολόγητου θα μας πείτε τίποτα;  Για την περικοπή των συντάξεων θα μας πείτε τίποτα;  Ή εξαφανίστηκαν όλα αυτά; Γιατί δεν υπήρχε στην ομιλία σας, 61 λεπτά μιλήσατε, η λέξη αφορολόγητο;  Θα υπάρχει στην ομιλία του  υπουργού σας;  Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρχαν στην ομιλία σας;  Η αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπήρχε στην ομιλία σας κύριε Τσίπρα; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν σε αυτό το κείμενο το οποίο συζητάμε; 

Μας είπατε για το ζήτημα του χρέους.  Και μας είπατε ότι εάν δεν πάρετε τη ρύθμιση του χρέους δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.  Υπάρχει πουθενά αυτό στις 1.000 σελίδες;  Προβλέπεται;  Είναι γραμμένο; Ή θα αρχίσετε ξανά να σκίζετε τα Μνημόνια σελίδα - σελίδα;  Και προσέξτε, αυτό είναι 1.000 σελίδες και θα σας πάρει πολύ ώρα να το σκίσετε. Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά όταν έχετε έτοιμο κείμενο και δεν προσέχετε αυτά τα οποία λέω παγιδεύεστε.  Διότι είπα με πολύ μεγάλη σαφήνεια για το ζήτημα του χρέους ότι: «Βεβαίως και το πλαίσιο του χρέους έχει προδιαγραφεί από το 2012 αλλά κακώς οι πιστωτές μας δεν έχουν κάνει ακόμα τη ρύθμιση χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί». 

Αυτά είπα στο εξωτερικό, αυτά είπα στην κυρία Μέρκελ, αυτά είπα στον κ. Σόιμπλε, αυτά λέω και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κύριε Τσίπρα. Για να μην μπλεκόμαστε.

Θα περίμενα από εσάς στο ζήτημα του χρέους να μην επαναλάβετε αυτά τα οποία λέτε συνήθως περί «καταστροφικού PSI» και ότι «τίποτα δεν έγινε στο παρελθόν σχετικά με την απομείωση του χρέους», διότι διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον στη σελίδα 233 του Μνημονίου, ακούστε έχει ενδιαφέρον, «τα τελευταία χρόνια», γράφετε στο Μνημόνιό σας, «η σύνθεση και η δομή του χρέους βελτιώθηκαν. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του». Πώς έγιναν όλα αυτά, κύριε Τσίπρα;  Με μαγικά έγιναν;  Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του 2012, του PSI.  Αυτά που εχθές λοιδορούσατε και σήμερα αναγκάζεστε να δεχθείτε ότι είναι ωφέλιμα.

Και κάτι ακόμα, μιας και μιλάτε για το ζήτημα του χρέους και για το ζήτημα του Δ.Ν.Τ.  Έχω εδώ δυο εκθέσεις βιωσιμότητας. Μια του 2014 και μια του 2016.  Η έκθεση βιωσιμότητας του 2014, του Δ.Ν.Τ., εκτιμούσε ότι το χρέος θα έμπαινε σε μια τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης με αποτέλεσμα να είναι κοντά στο 60% του Α.Ε.Π. το 2060. Στην τελευταία έκθεση το Φεβρουάριο του 2017, το ίδιο Δ.Ν.Τ., εκτιμά ότι το 2060 το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 275% του Α.Ε.Π.  Τι μεσολάβησε, κύριε Τσίπρα;  Εσείς. Εσείς και ο κ. Καμμένος. 

Υπόσχεστε ότι θα φέρετε μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος στα επίπεδα που δεν θα έφτανε ποτέ εάν δεν είχατε αναδειχθεί πρωθυπουργός. Συγχαρητήρια, κύριε Τσίπρα, για την επιτυχία σας. Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο που ο κατηγορούμενος για το φόνο των γονιών ζητάει επιείκεια επειδή είναι ορφανός.

Μας είπατε και πάλι κύριε Τσίπρα, ότι το κλίμα αλλάζει. Ότι η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί, να απογειωθεί. Μας το είχε πει ο κ. Φλαμπουράρης, ότι «εκτοξευόμαστε», ότι «η οικονομία πετάει». Αλλά, εκτός από τις δηλώσεις, ξέρετε, υπάρχουν και συγκριτικά στοιχεία. Για να δούμε λοιπόν τι λένε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017 για μία σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες. Ρουμανία, ανάπτυξη 5,6%. Βουλγαρία ανάπτυξη 4,1%. Πολωνία, ανάπτυξη 3,4%.  Κύπρος, ανάπτυξη 3,3%. Όλη η Ευρωζώνη έχει ανάπτυξη. Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. 0,5% ύφεση κύριε Τσίπρα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Είμαστε οι μόνοι που πάμε προς τα πίσω και εσείς πανηγυρίζετε, την ώρα που όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, αλλά και εσείς οι ίδιοι, στο Μεσοπρόθεσμο που καταθέσατε, αναθεωρείτε όλες τις προβλέψεις σας προς το χειρότερο.

Δεν αντισταθήκατε κύριε Τσίπρα στον πειρασμό και εσείς και όσοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησα, ήταν εκπαιδευμένοι ακριβώς στο ίδιο τροπάριο, να μιλήσετε και πάλι για τα 40 χρόνια που κατέστρεψαν τη χώρα.  Είναι πάρα πολύ εύκολο ξέρετε να ισοπεδώνει κανείς τα πάντα. Από το 1974 - είναι η χρονιά που αν δεν κάνω λάθος, γεννηθήκατε και εσείς - το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε απόλυτους αριθμούς ανέβηκε οκτώ φορές. Ούτε μία, ούτε δύο. Οκτώ φορές. Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπήκε στην Ο.Ν.Ε. και απέκτησε, με τα όποια προβλήματα, μία σταθερή Δημοκρατία και σύγχρονους Θεσμούς.
           
Μπορεί σε όλα αυτά τα βήματα, σε όλα να ήσασταν απέναντι. Δεν  είναι λίγα όμως. Δεν είναι για πέταμα. Και αν τα χρόνια της κρίσης, αντί να διχάζετε τους Έλληνες και αντί να δηλητηριάζετε την κοινή γνώμη και να υπονομεύετε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, δείχνατε μεγαλύτερη υπευθυνότητα, τώρα θα είχαμε βγει από την κρίση και θα είχαμε καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειές της.

Έχουμε κάνει πολλές φορές αυτοκριτική για τα στραβά της Μεταπολίτευσης  - και είναι αρκετά αυτά - και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην χρεοκοπία φτάσαμε και σε ένα βαθμό διότι αυξήθηκαν δυσανάλογα οι δαπάνες του Κράτους και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Δεν θυμάμαι όμως ποτέ κύριε Τσίπρα, να φωνάζετε για μικρότερο Κράτος, για λιγότερους διορισμούς, για περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Δώστε και άλλα φωνάζατε. Μια ζωή πλειοδοτούσατε στο λαϊκισμό. Εμείς την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει. Εσείς την δική σας την  έχετε κάνει;  Ένα συγνώμη για αυτά τα οποία λέγατε, για την κοροϊδία του ελληνικού λαού, έχετε πει, έχετε τολμήσει; Δεν είστε αθώοι του αίματος, λοιπόν. Συνένοχοι είστε. Όχι ως προς την διαχείριση, σίγουρα όμως ως προς την πολιτική αντίληψη. Διότι ο δημαγωγικός λαϊκισμός της Μεταπολίτευσης είχε πολλές από τις δικές σας πινελιές.

Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά αναφερθήκατε για εμένα με χαρακτηρισμούς υποτιμητικούς. Με χαρακτηρίσατε «πορφυρογέννητο». Την τελευταία φορά  - και βλέπω ότι το επαναλαμβάνετε και συνέχεια στις ανακοινώσεις - με είχατε χαρακτηρίσει «τσάμπα μάγκα». Τσάμπα μάγκας, κύριε Τσίπρα, είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να πει ότι είχε αυταπάτες. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρώπη ποντάροντας ότι η υπεύθυνη Αντιπολίτευση θα βάλει πλάτη. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που αβάνταρε τα κινήματα «δεν πληρώνω» και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στις κατασχέσεις. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που στην Ελλάδα κοροϊδεύει ότι δήθεν δίνει 13η σύνταξη και στο εξωτερικό στέλνει επιστολές μετάνοιας που ζητάει συγνώμη και λέει ότι δεν θα το ξανακάνει.

Και κάτι ακόμα: Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται και ξανά εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει εκλογές ψηφίζει απλή αναλογική. Αυτός είναι ο τσάμπα μάγκας, κύριε Τσίπρα.

Κλείνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές με μια ακόμα αναφορά στη μεγάλη έννοια που έχετε για το στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να χαίρεστε, κύριε Τσίπρα, εάν εμείς έχουμε προβλήματα.  Εγώ προσωπικά δεν τα βλέπω. Ένα είναι βέβαιο όμως, ότι σε τραγικό στρατηγικό αδιέξοδο έχουν μπει οι πολίτες με τα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου. Αυτοί είναι σε αδιέξοδο και όχι εμείς. Και εν πάση περιπτώσει αν είστε και τόσο σίγουροι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξοδο και ποιος δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.