Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μητσοτάκης: Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι δουλειές- Τι λέει για Ιβαν και ΠΑΟΚ μια μέρα πριν πάει στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: Voria.gr

Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αναγκαία και ανεξάρτητη από το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλώνει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση για τα νέα σκληρά μέτρα στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί ότι είναι ο πρωθυπουργός που σε δύο χρόνια ψήφισε δύο μνημόνια.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγεί γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε στη Βουλή τα αντίμετρα, τα οποία και χαρακτηρίζει ακόμα μία
«πολιτική απάτη» της κυβέρνησης, καταθέτοντας από τη δική του πλευρά τα «ρεαλιστικά αντίμετρα» της ΝΔ που έχουν ως αιχμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Μία μέρα πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει την Τετάρτη στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι ως πρωθυπουργός θα τολμήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Θεσσαλονικείς από την παρατεταμένη επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ, παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το σχέδιο της ΝΔ για τη λύση του προβλήματος.

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεσή του με τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι είναι «άλλο το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική», δηλώνει ότι τιμά τη μεγάλη ιστορία της ομάδας του ΠΑΟΚ αλλά αφήνει και πάλι αιχμές για τον χειρισμό της κυβέρνησης στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα είναι αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα και θα σταθεί απέναντι σε κάθε διαπλοκή.

Κύριε πρόεδρε, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής διακήρυξε ότι η χώρα, το καλοκαίρι του 2018, βγαίνει από τα μνημόνια. Εσείς από την άλλη κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι φέρνει το τέταρτο μνημόνιο. Πώς είναι δυνατόν οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να έχουν τόσο αντίθετη ανάγνωση της πραγματικότητας; Εμείς ποιον να πιστέψουμε;

Κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει, να συγκρίνει και να βγάζει τα συμπεράσματά του. Ξέρουμε όλοι οι Έλληνες ότι το τρίτο Μνημόνιο λήγει το καλοκαίρι του 2018. Ξέρουμε - επίσης όλοι - ότι τα πιο σκληρά από τα μέτρα που ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμένος και οι 153 βουλευτές  - και αναφέρομαι κυρίως στις περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου -θα εφαρμοστούν το 2018, 2019, 2020 και 2021. Ξέρουμε επίσης ότι μια σειρά από τα μέτρα που ψήφισαν τώρα, δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. Και ρωτώ: Όταν έχουμε μέτρα που η εφαρμογή τους ξεκινά μετά το 2018, μετά το τρίτο Μνημόνιο και όταν τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, τι είναι; Έχουμε ή δεν έχουμε ένα νέο Μνημόνιο; Και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση για τη χώρα. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι ο κ. Τσίπρας δεν αντέχει να ακούει την αλήθεια, ότι είναι ο πρωθυπουργός που, σε δύο χρόνια, ψήφισε δύο Μνημόνια. Ας καταλάβει, όμως, ότι πολύ περισσότερο δεν αντέχουν εκείνοι που πρόκειται να υποστούν τα μέτρα του, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι πιο αδύναμοι, οι επαγγελματίες και η μεσαία τάξη. Εκείνοι που εξαπάτησε τάζοντάς τους 13η σύνταξη και αύξηση του αφορολόγητου, θα υποστούν νέες θυσίες μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Αφού έκοψε τις συντάξεις, τις ξανακόβει. Κι αφού μείωσε το αφορολόγητο, το ξαναμειώνει. Κόβει ένα μηνιάτικο από τους χαμηλόμισθους, αλλά και μια έως και δύο συντάξεις από τους συνταξιούχους.

Ως κυβέρνηση κατηγορούσατε την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ως λαϊκιστική που έλεγε «όχι σε όλα», εξαπατώντας τους απελπισμένους πολίτες στον βωμό της ψηφοθηρίας. Μήπως, όμως, και εσείς τώρα ως αντιπολίτευση ακολουθείτε την ίδια τακτική, που θα έλεγε κανείς ότι έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό DNA του κόμματός σας; Γιατί, για παράδειγμα, δεν ψηφίσατε τα αντίμετρα (ή κάποια από αυτά) που θα προσφέρουν μια μικρή έστω ανακούφιση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες;

Σε ό,τι αφορά το πρώτο - για όσα δηλαδή καταλογίζαμε στον κ. Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση -  ας πει έστω και ένα για το οποίο είχε δίκιο και είχαμε άδικο. Δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο. Προσπαθεί, μάλιστα, ο ίδιος να τα διαγράψει, λέγοντας πως είχε αυταπάτες, πως δεν ήξερε τι του γινόταν. Και κάτι ακόμη για το λαϊκισμό. Είμαστε η παράταξη που έχουμε προτείνει δύσκολα μέτρα. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη συμμαζέματος και νοικοκυρέματος του Κράτους. Έχουμε πει με παρρησία όχι στις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο - τη δήθεν ανακούφιση που υπόσχεται για μετά το 2019 - η αλήθεια δεν κρύβεται πια. Μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν στη Βουλή από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι αυτό που από την αρχή λέγαμε. Ότι τα λεγόμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν συνολικά μόνο εάν  έχουμε πλεονάσματα 5,5% του Α.Ε.Π. Αν έχουμε, δηλαδή, πλεόνασμα 3,6% θα εφαρμοστούν αντίμετρα 0,1%, δηλαδή 180.000.000 ευρώ μόλις. Πρόκειται για κοροϊδία. Έως πρόσφατα, όμως, οι ίδιοι - και όχι μόνο – έλεγαν ότι μια χώρα που βγαίνει από κρίση δεν μπορεί να παράγει υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, για πολλά χρόνια. Πως, λοιπόν, θα έχουμε πλεονάσματα 5,5% και πως θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα; Είναι επομένως ψευτοαντίμετρα, είναι φερετζές για να καλύψουν τα σκληρά, τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλουν, για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, για να έχουν ένα άλλοθι οι βουλευτές τους, την ώρα που χτυπούν ανελέητα και κυνικά τους πιο αδύναμους. Αλλά και αν εφαρμοστούν δεν πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν υποστεί το βαριά μέτρα λιτότητας. Είναι, με μια κουβέντα, άλλη μια πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα. Και στην απάτη αυτή δεν είχαμε το δικαίωμα να συμπράξουμε. Ακριβώς όμως επειδή είμαστε υπεύθυνη δύναμη καταθέσαμε ένα πακέτο με ρεαλιστικά αντίμετρα άμεσης εφαρμογής. Μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, εξασφάλιση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, κατάργηση ειδικού φόρου στο κρασί. Τώρα επιστροφή στους πολίτες του 0,5% του Α.Ε.Π. Μια μικρή ανταπόδοση για την απίστευτη υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί. Το αρνήθηκαν γιατί δεν νοιάζονται πραγματικά για τους πολίτες.

Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών όποια πολιτική δύναμη κι αν βρεθεί στην εξουσία. Ποια εναλλακτική πολιτική προτείνει η ΝΔ, τη στιγμή μάλιστα που εσείς λέτε ότι θα τηρήσετε ως πρωθυπουργός τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας - άρα και τα νέα σκληρά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση για το 2019 και το 2020;

Ο ισχυρισμός πως όποια πολιτική δύναμη κι αν βρεθεί στην εξουσία δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών δεν ισχύει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέτρεπε - μαζί με τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή - την προηγούμενη Κυβέρνηση, η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια, θα είχαμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν θα επιβάλλονταν τα σκληρά μέτρα. Δεν θα χάναμε οι Έλληνες τρία χρόνια και δεν θα επιβάλλονται οι θυσίες αυτές. Θα είχαμε γλυτώσει από τα δυο αχρείαστα μνημόνια. Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική που προτείνουμε, τα λόγια μας είναι καλά μετρημένα. Εμείς δεν λέμε «θα σκίσουμε τα Μνημόνια». Τα μέτρα, όμως, δεν είναι κάτι σαν τις 10 εντολές. Μπορεί να αλλάζουν. Και αυτό, το κάναμε και στο παρελθόν, μειώνοντας φορολογικές επιβαρύνσεις. Θα διεκδικήσουμε, λοιπόν, από τους δανειστές μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του Α.Ε.Π., έτσι ώστε να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο ευελιξίας. Και θα ανταποκριθούμε στο ακέραιο σε ό,τι λέμε. Θα τολμήσουμε αμέσως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο Κράτος και την οικονομία, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να υπάρξουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Πέρα, λοιπόν, από τη μείωση των φόρων – τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, τη μείωση των συντελεστών για το φόρο εισοδήματος - οι πολίτες μπορούν να περιμένουν από εμάς ένα: Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Οι δουλειές θα αλλάξουν την καθημερινότητα κάθε οικογένειας, οι δουλειές θα φέρουν πίσω τα παιδιά που έφυγαν, οι δουλειές θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα και τα έσοδα του Κράτους. Και βέβαια θα φέρουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της ασφάλειας.

Μήπως έχετε μετανιώσει που θέσατε τόσο γρήγορα το αίτημα για εκλογές; Σήμερα, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιμένετε;

Καταρχήν ποτέ δεν συνδέσαμε το αίτημά μας για εκλογές με το κλείσιμο ή όχι της αξιολόγησης. Λέγαμε ότι κάθε μέρα που περνά με αυτήν την Κυβέρνηση, ο λογαριασμός για την Ελλάδα και τους Έλληνες μεγαλώνει. Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Το αποδεικνύει η συνολική κατάσταση της χώρας. Η χώρα παραμένει μόνη στην Ευρώπη σε ύφεση. Οι αλλαγές στην οικονομία και τη διοίκηση είναι βαλτωμένες. Οι ιδεοληψίες και η ανικανότητα κρατάνε πίσω τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας για να μείνει στην εξουσία παριστάνει το νεοφώτιστο μεταρρυθμιστή. Δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και έχει ένα κόμμα και μια Κυβέρνηση ανίκανους να τις προωθήσουν από ιδεολογική αλλεργία ,έλλειψη γνώσης και ανευθυνότητα. Όχι μόνο δεν μετανιώνω, λοιπόν, αλλά επιμένω πως η πολιτική αλλαγή ήταν και είναι αναγκαία για την Ελλάδα. Αν είχαν γίνει οι εκλογές τώρα δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ. Εμείς συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και δυναμισμό την αντιπολίτευση μας προβάλλοντας το δικό μας θετικό σχέδιο για τη χώρα. Θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη του λαού μας και την αξιόπιστη προσδοκία ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Με αλήθεια, θετικές προτάσεις και ένα νέο πατριωτισμό. Αργά ή γρήγορα οι εκλογές θα γίνουν και τότε όσοι δημαγωγοί εξαπάτησαν τους πολίτες θα συντριβούν. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη συμπληρώνει σήμερα, Δευτέρα, όγδοη συνεχή μέρα χωρίς αστικές συγκοινωνίες. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και έχουν εγκλωβιστεί στο πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη, τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και τους εργαζόμενους. Τι απαντάτε στον κ. Σπίρτζη ο οποίος επιρρίπτει σε ΠΑΣΟΚ αλλά και σε ΝΔ τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ΟΑΣΘ; Συμφωνείτε με το σχέδιο της κυβέρνησης για την -επί της ουσίας- κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης;

Η απεργία του ΟΑΣΘ έχει τραγικές συνέπειες στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Την ευθύνη, όμως, για την κατάσταση αυτή φέρει στο ακέραιο η κυβέρνηση και ο κ. Σπίρτζης, οι οποίοι με τις ενέργειές τους, αλλά κυρίως με τις παραλείψεις τους, μια που 2 χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα, οδήγησαν τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο. Το γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΟΑΣΘ χρήζει επανασχεδιασμού δεν χωρά αμφιβολία. Θυμίζω μάλιστα, ότι το 2014 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε Κοινές αποφάσεις για τον εξορθολογισμό του Οργανισμού προβλέποντας τρεις ουσιαστικές ενέργειες: μείωση μισθών και επανασχεδιασμό των οικονομικών του Οργανισμού, αναπροσαρμογή της τιμής του εισιτηρίου και περιορισμό της συνεισφοράς του ελληνικού Δημοσίου στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΘ. Τότε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στα κάγκελα και αντιδρούσε σε κάθε τι μεταρρυθμιστικό. Σήμερα έρχεται ο κ. Σπίρτζης και καταθέτει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ένα νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί απλά μνημείο εμπαιγμού τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και – κυρίως – του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης, αλλά και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα με συνέπεια λόγων και πράξεων, υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον ΟΑΣΘ κι εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας του. Αλλά αυτά θα γίνουν με σοβαρό διάλογο, που να τιμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μακριά από την επίτευξη μικροπολιτικών παιχνιδιών, και κυρίως με σεβασμό προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο μέρος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ έχει δημιουργηθεί δυσαρέσκεια για τη στάση σας απέναντι στην ομάδα και τον μεγαλομέτοχό της Ιβάν Σαββίδη. Μήπως έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης για αυτήν την κόντρα, δεδομένου πως, παρότι δεν το συνηθίζετε όταν μιλάτε για τη διαπλοκή, κάνατε προσωπικές αναφορές στον κ. Σαββίδη, από την υπόθεση ακόμα των τηλεοπτικών αδειών;
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και η υποχρέωση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή του συμφέροντος των πολιτών. Ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη και ιστορική ομάδα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, πάνω από επιχειρήσεις, πάνω από τα κόμματα και πάνω από τις κατά καιρούς διοικήσεις της.  Είναι μια ομάδα ταυτισμένη με τη Θεσσαλονίκη μας, τη Μακεδονία μας και οι επιτυχίες της στις διεθνείς διοργανώσεις μας κάνουν όλους περήφανους. Ως φίλαθλος χαίρομαι να βλέπω τις ομάδες της Βορείου Ελλάδας να πηγαίνουν καλά γιατί αυτό δίνει ομορφιά στον αθλητισμό. Κατήγγειλα την Κυβέρνηση για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου με εισαγωγή άσχετων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, όπως και για την απόπειρά της να υφάνει διαπλοκή στα μέτρα της, στα Μ.Μ.Ε. που ξεκίνησε με τον αντισυνταγματικό «νόμο Παππά» και συνεχίζεται. Εμείς στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Και αυτό θα κάνουμε αύριο ως Κυβέρνηση. Θα πάρουμε μέτρα και θα προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν σε μια νέα άνθηση της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και νέος εθνικός πλούτος. Για όλους τους Έλληνες. Θέλουμε, όμως, να υπάρχουν και να εφαρμόζονται για όλους κοινοί κανόνες. Δεν πιστεύω ότι οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες θέλουν να πληρώνουν εκείνοι τους τεράστιους φόρους και να χαρίζονται πρόστιμα σε μεγάλους επιχειρηματίες με αντάλλαγμα προκλητική πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση. Οι νόμοι και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Άλλο η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο η διαπλοκή. Στην πρώτη θα σταθούμε αρωγοί, στη δεύτερη θα είμαστε απέναντί της. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε κάθε διαπλοκή. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.