Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

"¨Κουμπωμένος" ο Κυριάκος στο Μαξίμου, στη συνάντηση με Τσίπρα για το Κυπριακό



Το πρωί της Δευτέρας (ώρα 10.00 π.μ.), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει για άλλη μια φορά  το κατώφλι του Μαξίμου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, για να συζητήσουν έστω και στο παρά πέντε όπως σημειώνουν με νόημα πηγές της Πειραιώς, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις
προοπτικές για την επίλυση που διαγράφονται στον ορίζοντα.

Είναι γεγονός ότι εκτός από καθυστέρηση η ΝΔ καταλογίζει στον κ. Τσίπρα και μια προσπάθεια για μετάθεση ευθυνών, τις οποίες όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

Πεποίθηση της ΝΔ είναι ότι η συνδιαμόρφωση εθνικής θέσεως για το Κυπριακό έπρεπε να γίνει σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της ΝΔ, όπου τηρούνται πρακτικά και όχι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει ό,τι θέλει, καθώς δεν τηρούνται πρακτικά. Άλλωστε η εμπειρία του κ. Μητσοτάκη από τις συναντήσεις του με τον κ. Τσίπρα είναι πικρή, καθώς πριν ακόμα τελειώσουν  ο πρωθυπουργός για των μηχανισμών προπαγάνδας του και με διαρροές, είχε φροντίσει να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεννόησης.

Προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις στο λεπτό εθνικό ζήτημα του Κυπριακού, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ξεκαθαρίζουν  πως το Κυπριακό θα είναι το αποκλειστικό θέμα της συνάντησης, βάζοντας φρένο στις όποιες τυχόν επιδιώξεις Τσίπρα να ζητήσει συνεννόηση και για άλλα θέματα. Αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο ο κ. Τσίπρας θα λάβει μια σαφέστατη άρνηση, καθώς απόλυτη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί να επέλθει συνεννόηση για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Άλλωστε είναι βαθιά η πεποίθησή του ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να στηρίξει άλλη κυβέρνηση, έστω κι αν δεν έχει πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της χώρας χρειάζεται Βουλή με άλλη σύνθεση που μόνο μέσα από εκλογές μπορούν να προκύψουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη έλεγε: «συνένοχοι στη λάθος πολιτική που ακολουθεί δεν θα γίνουμε. Ας καταλάβει επιτέλους ότι η πολιτική του δεν βγαίνει και ας τολμήσει το μόνο που μπορεί και του έχει απομείνει να προσφέρει στην πατρίδα μας. Να παραιτηθεί ώστε να πάμε σε εκλογές».
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε να πάει στο Μαξίμου και για το Κυπριακό τονίζουν πως η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων, ούτε και υποκατάσταση της ευθύνης την οποία έχει η κυβέρνηση.

«Δεν είναι η ώρα να γίνει κριτική για την πορεία και τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Κυβέρνησης. Άλλωστε, θα πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση στη συνάντηση της Δευτέρας. Η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική της θέση ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει» σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Η θέση της ΝΔ για το Κυπριακό και οι δύο θεμελιώδεις αρχές
Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Οι βασικές αυτές θέσεις, όπως αναμένεται να πει και ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα, συμπληρώνονται από δύο θεμελιώδεις αρχές:
Η πρώτη είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο Κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δεύτερη αρχή, η οποία έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών – Λευκωσίας. Είναι διαρκής στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.