Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η αξιοπιστία το βασικό πλεονέκτημα του προέδρου της Ν.Δ



Πηγή: Καθημερινή- Άρθρο του Τάκη Θεοδωρικάκου 
Συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Κ. Μητσοτάκη

Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θεωρήθηκε από πολλούς έκπληξη.

Το βέβαιο είναι ότι εξελέγη πρόεδρος μέσα από μία ανοιχτή εκλογική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 410.000 πολίτες και ανάμεσα τους πολλές δεκάδες χιλιάδες, οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η ελληνική κοινωνία αναζητούσε ήδη το πρόσωπο που θα σηματοδοτούσε μια
νέα αντίληψη για την πολιτική και την δημόσια ζωή, σε μια χώρα καθημαγμένη απ' την πολύχρονη κρίση και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Σε ένα μεγάλο παραδοσιακό κόμμα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβόλιζε τη δημιουργική ανανέωση και μια αντισυστημική επιλογή.

 Ένα χρόνο μετά η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη, έχει ανακτήσει ένα ισχυρό πολιτικό προβάδισμα, ενώ με το πρόταγμά της για πολιτική αλλαγή και τις πρωτοβουλίες της, βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και αποτελεί την ισχυρή εναλλακτική λύση στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ο πρόεδρός της, πραγματοποιεί ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, προσεγγίζοντας πολίτες που ήταν εκτός πολιτικής ή υπήρξαν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων.  Άλλωστε οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς όλο και περισσότερο ξεθωριάζουν και ασφαλώς δεν είναι οι κυρίαρχες στη σημερινή Ελλάδα.

Ταυτόχρονα η αντίθεση μνημονίου και αντιμνημονίου, που καθόρισε την εκλογική συμπεριφορά εκατομμυρίων πολιτών στα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει πλέον κανένα νόημα.Η πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα στίσεις και στην στασιμότητα, τις ιδεοληψίες και την επιστροφή σε προηγούμην Ελλάδα είναι ανάμεσα στην πολιτική τάση για αλλαγές και μεταρρυθμενες εποχές. Ανάμεσα στο νοικοκύρεμα και την πρόοδο από τη μία και στο λαϊκισμό και το οικονομικό και κοινωνικό χάος από την άλλη.

Από την μια είναι η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, το εθνικό σχέδιο για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα με βιώσιμη οικονομία και κοινωνική συνοχή. Δύσκολος δρόμος, με σκληρή δουλειά και θυσίες, αλλά θυσίες με αποτέλεσμα....

Από την άλλη είναι η δημαγωγία, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, οι ιδέες του στρεβλού κρατικισμού και ιδεολογήματα περασμένων δεκαετιών του πελατειακού κράτους. Δρόμος προς την καταστροφή…

Γι' αυτό η ΝΔ καλείται πλέον να αποτελέσει μια πολιτική παράταξη ενότητας των Ελλήνων, των πολιτών με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές.  Παράταξη των πολλών που απαιτούν πολιτική αλλαγή, ζητούν δημιουργικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια, στη Δικαιοσύνη. Των πολλών που γνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ελιτισμός, αλλά η αναγκαία πορεία της Ελλάδας προς την κανονικότητα και αντιλαμβάνονται ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι επιβολή κάθε είδους φόρων, αλλά προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Σε ένα κράτος που θα τηρεί τις συμφωνίες και υποχρεώσεις της χώρας, αλλά θα δώσει ταυτόχρονα την ευκαιρία μιας κανονικής «απομνημονιοποιημένης» ζωής σε όλους τους βασικούς τομείς, για όλους τους Έλληνες.

Αυτό ασφαλώς απαιτεί τόλμη, δύναμη και νέες προγραμματικές προωθητικές προτάσεις μαζί με την κοινωνία του μέτρου και της λογικής, με το βλέμμα στραμμένο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.   Αυτές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας, απαραίτητη προϋπόθεση μαζί με την πολιτική αλλαγή, για να βγει η χώρα από την κρίση. Να οικοδομηθεί ένας νέος δημιουργικός πατριωτισμός.

Σε αυτή την πρόκληση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει ότι μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι αξιόπιστος και ό,τι λέει το εννοεί.  Γι’ αυτό, άλλωστε, η μεγάλη υπεροχή του έναντι του κ. Τσίπρα βασίζεται σε στέρεο έδαφος.

Χωρίς καμία επανάπαυση, χωρίς ίχνος αλαζονείας, η δημιουργική Ελλάδα οφείλει να συντονίσει τα βήματά της σε μια θετική πορεία ανασυγκρότησης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.