Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόβλημα των αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης

Όπως ανακοινώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών
και της πρόθεσης της κυβέρνησης να παρακάμψει με νέα νομοθετική ρύθμιση, προφανώς αντισυνταγματική γιατί θα στηρίζεται στον Νόμο Παππά, την απόφαση του ΣτΕ.

Είναι προφανές, και με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον λαό σε δημοκρατική εγρήγορση, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξαντλήσει κάθε θεσμική δυνατότητα για να βάλει φρένο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι εκ του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα αν κρίνει ότι ένας ψηφισμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός, να τον αναπέμψει στη Βουλή για εκ νέου συζήτηση.

Το δικαίωμα της αναπομπής ψηφισμένου νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκύπτει από το άρθρο 42, η δε ψηφοφορία γίνεται όπως ορίζει το άρθρο 76 παρ. 2 σε δύο ψηφοφορίες στις οποίες απαιτείται η απόλυτη πελιοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Από το 1974 έως σήμερα δεν χρειάσθηκε ποτέ Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, επειδή ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέμεινε σε επαναφορά αντισυνταγματικού νόμου.

Συνεπώς εκ των πραγμάτων η ευθύνη του κ. Παυλόπουλου, λόγω και της επιστημονικής του ιδιότητας είναι αυξημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.