Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σκυλακάκης για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό: Οι δολοφόνοι της τελευταίας χήνας

Πηγή: liberal.gr- Του Θόδωρου Σκυλακάκη
Η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό τον Αύγουστο κατά 9,2%, ή μεγαλύτερη για τον συγκεκριμένο μήνα την τελευταία δεκαετία και συνολική πτώση για το οκτάμηνο κατά 7,1% σε σχέση με το 2015, αποτελεί πραγματικό κατόρθωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του (ανόητου) προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η μυωπική τρόικα. Σε μια χρονιά που ανταγωνίστριες χώρες όπως η Κύπρος και Ισπανία σημειώνουν αυξήσεις ρεκόρ (η Κύπρος είχε +15% αύξηση εσόδων στο επτάμηνο), η Ελλάδα βλέπει το βασικό τομέα στον οποίο είχε σημειώσει θετικές οικονομικές επιδόσεις στα χρόνια της κρίσης να αιμορραγεί ακατάσχετα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν ασφαλώς πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το οικονομικό αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τομέα. Το προσφυγικό, η διεθνής τρομοκρατία, τα γεγονότα στην Τουρκία, η νέα διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων Σένγκεν, η οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy). Κανένας από αυτούς όμως δεν έχει μπορεί να ερμηνεύσει την φετινή καταστροφή. Αυτή οφείλεται συντριπτικά στην παρανοϊκή φορολογική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα. Έχουμε και λέμε άνοδος του ΦΠΑ από το 6% στο 13% στη διαμονή και από το 13% στο 24% στην εστίαση και στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άνοδος του ΦΠΑ στα νησιά. Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, αύξηση των φόρων αλληλεγγύης, του φόρου μερισμάτων, του ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων, του φόρου επί των κερδών κ.λπ.
Πρόκειται για εν ψυχρώ και προμελετημένη δολοφονία της τελευταίας χήνας που γεννούσε, παρά τις αντιξοότητες, χρυσά αυγά για την ελληνική οικονομία. Ποιος είναι ο δολοφόνος; Ο φυσικός αυτουργός είναι γνωστός, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Σε μια χώρα με 1,2 εκ. ανέργους χτύπησε τον μοναδικό κλάδο που έδινε μια αχτίδα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι η περίφημη ανάπτυξη μπορεί κάποτε να έρθει. Σε μια χώρα με τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, έπληξε τον κλάδο γύρω από τον οποίο παρουσιάζεται κάποιο αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον (π.χ. ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις, Ελληνικό, περιφερειακά αεροδρόμια, Καστέλι κ.λπ.).
Εκτός από τον φυσικό υπάρχει όμως κι ο ηθικός αυτουργός, που δεν είναι άλλος από το αδηφάγο κράτος της μεταπολίτευσης. ΄Ένα κράτος που για να μην μεταρρυθμιστεί το ίδιο προτιμά να καταστρέψει τα πάντα γύρω του.
Ποια είναι η κυρίαρχη λογική και νοοτροπία αυτού του κράτους, που στη φάση αυτή κατέληξε να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα «ορφανά» που τον στηρίζουν, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο; Ότι η επένδυση, η δουλειά και η παραγωγή έρχονται για το κράτος αυτό στην τελευταία μοίρα. Προηγούνται η κατανάλωση, η υψηλότερη αμοιβή με τη λιγότερη δυνατή εργασία και η διασφάλιση των όσων κατακτήθηκαν με το ηρωικό γιαταγάνι του ρουσφετιού.
Οπότε στο ερώτημα, ποιος θα θυσιαστεί ο τουρισμός ένας εξωστρεφής τομέας που φέρνει στη χώρα συνάλλαγμα και στον οποίο είμαστε ακόμα διεθνώς ανταγωνιστικοί ή οι πάσης φύσεως κρατικοδίαιτες συντεχνίες, η απάντηση που δίδεται είναι προφανής (no brainer που λένε και οι αγγλοσάξονες): Να θυσιαστούν όσοι δουλεύουν και παράγουν ανταγωνιστικά. Δεν θέλουμε απλώς να παίρνουμε το γάλα από την αγελάδα, δεν μας φτάνει. Δεν θέλουμε τη χήνα που μας κάνει τα χρυσά αυγά, δεν μας φτάνουν. Να την σκοτώσουμε τώρα και να φάμε το κρέας. Ένα τσιμπούσι ακόμα κι αύριο βλέπουμε. Αντάρτικα, ποτά, τσιγάρα και ξενύχτια στου Μαξίμου. Η εξουσία να είναι καλά κι οι άλλοι ας γονατίσουν από τους φόρους. Ραγιάδες του ιδιωτικού τομέα καλά να πάθετε. Κι αν πολυμιλάτε θα φάτε κι ένα φορολογικό έλεγχο εικοσαετίας για να συνέλθετε.
Η διάπραξη του φόνου έχει ξεκινήσει, το χτύπημα δόθηκε και ο τουρισμός όπως και η υπόλοιπη ιδιωτική οικονομία, αιμορραγούν. Μόνη πιθανότητα να σωθούν η άμεση απομάκρυνση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προπαντός της νοοτροπίας που αυτός σήμερα εκπροσωπεί από την εξουσία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή το πολύ στους επόμενους λίγους μήνες. Μετά θα είναι φοβάμαι πολύ αργά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.