Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιός είναι ο Γιάννης Καραγιώργης- Οι σχέσεις του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Γιαννης ΚαραγιώργηςΠηγή: Εφημερίδα Παρασκήνιο -Του Γιάννη Ελευθερίου  (12/12/2015)
Υπουργοί με τις συζύγους τους, τραπεζίτες, μιντιάρχες, επιχειρηματίες, μεγαλοδιαφημιστές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, κοσμικοί, ακόμη και αθλητές παρέλασαν πριν από μερικές ημέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρακολουθήσουν την επίσημη παρουσίαση του
νέου τηλεοπτικού δικτύου HellasNet. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο 63χρονος Γιάννης Καραγιώργης, ο εφοπλιστής που ήρθε για να ταράξει τα νερά της ενημέρωσης. Και οι πάντες ήταν εκεί για να υποβάλουν τα… σέβη τους.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Καραγιώργης επιχειρεί να ασχοληθεί με τα μέσα ενημέρωσης, αν και τις προηγούμενες δύο τα σχέδιά του δεν είχαν ευοδωθεί. Η πρώτη ήταν το 2011 με τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά η συνεργασία δεν προχώρησε, ενώ η δεύτερη το 2013, όταν δήλωνε αποφασισμένος να βάλει 5 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση του καναλιού. Το τρίτο μπάσιμο αποδείχθηκε περισσότερο τυχερό όσο και εντυπωσιακό.
Το δίκτυο HellasNet ακολουθεί το εγχείρημα με τα κανάλια-δορυφόρους, που έχει δοκιμαστεί στην Αμερική και στη Γαλλία. Κάποιοι, πάντως, ήδη υποστηρίζουν ότι το πρότζεκτ προχωρά με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αφού ο Γιάννης Καραγιώργης συνδέεται στενά με τον Πάνο Καμμένο, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος είναι «κολλητός» με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Στην ουσία οι δυο τους κανονίζουν για το νέο τηλεοπτικό πεδίο… Για αυτό και πολλοί κάνουν λόγο για μια δεύτερη ΕΡΤ, αριστερή ΕΡΤ…

Τα 11 κανάλια

Το HellasNet αποτελείται από 11 κανάλια και συγκεκριμένα τα Alfa Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Corfu Channel/Τηλεόραση της Κέρκυρας (Δυτική Ελλάδα), Δίκτυο 1 Καστοριάς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα), Irida TV της Ρόδου (Δωδεκάνησα) PLP Αχαΐας (Πελοπόννησος), Sitia TV του Λασιθίου (Κρήτη), TVM Λέσβου (Βόρειο Αιγαίο), το Attica TV (Αττική) και το TRT Μαγνησίας (Θεσσαλία). Το τελευταίο ο Καραγιώργης το αγόρασε από την οικογένεια Αντωνίου, καθώς τα παιδιά του Άγγελου Αντωνίου, Γιώργος και Τέα, δεν θέλησαν να συνεχίσουν την παράδοση στα ΜΜΕ.
Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πιλοτικά από τις 7 Σεπτεμβρίου και λένε ότι περίμενε τις πολιτικές εξελίξεις με τις εκλογές για να δει ο Γιάννης Καραγιώργης τι θα κάνει…
Περιλαμβάνει δελτία ειδήσεων, μαγκαζίνο, εκπομπές, ελληνικές και ξένες σειρές, τηλεπαιχνίδια και άλλα. Εκτός από τον Κώστα Βαξεβάνη, που ανέλαβε διευθυντής Ενημερωτικού Τομέα, στο τιμ της HellasNet εντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Ρούσσης ως διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης και ο Βαγγέλης Μαυρογιάννης ως διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης. Αρχικά, φάνηκε ότι ο Πέτρος Κωστόπουλος θα αναλάβει διευθυντής Ψυχαγωγικού, ωστόσο οι δύο πλευρές χώρισαν πριν καν προλάβουν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους, ενώ ίδια κατάληξη είχε το «φλερτ» και με τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπουτσάνη.

Η ναυτική τραγωδία που «βύθισε» τον Καραγιώργη

Ποιος είναι,όμως, ο Γιάννης Καραγιώργης, που στα 63 του χρόνια εισβάλλει τόσο δυναμικά στον χώρο των ΜΜΕ; Όσοι γνωρίζουν τον εφοπλιστή περιγράφουν τη ζωή του ως ανατρεπτική όσο και μυστηριώδη. Και ο δεύτερος χαρακτηρισμός αποδίδεται για κάποια πρόσωπα με τα οποία διασυνδέθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως ο Ρώσος κροίσος Κονσταντίν Μαλοφέβ, με τον οποίο ενώθηκε με κουμπαριά.
Ο Γιάννης Καραγιώργης μπορεί να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως διατηρεί τις κατάλληλες διασυνδέσεις και επαφές στη λίστα του κινητού του τηλεφώνου. Πριν από την παρουσίαση του τηλεοπτικού δικτύου που αναπαράχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και ειδικά από τις ιστοσελίδες, οι αναρτήσεις σχετικά με το όνομά του ήταν ελάχιστες ακόμη και στο παγκόσμιο διαδικτυακό «βιβλίο», το Google. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ήταν μετρημένα στα δάχτυλα ακόμη και ενός μονόχειρα, ενώ οι λεπτομέρειες για τη ζωή και τη δουλειά του βαθιά καταχωνιασμένες στις σελίδες με τα παραπολιτικά σχόλια. Πλέον, το λήμμα «HellasNet» έχει θέση και στη Wikipedia.

Οι αστικοί μύθοι γύρω από το όνομά του

Οι αστικοί μύθοι γύρω από το όνομα του Γιάννη Καραγιώργη είναι πολύ περισσότεροι. Μπορεί να θεωρείται ανερχόμενος καναλάρχης –και πώς να μην είναι, όταν το νέο δίκτυό του αποτελείται από 11 κανάλια–,όμως, αποφεύγει τη δημοσιότητα όπως ο διάολος το λιβάνι ή τουλάχιστον την απέφευγε μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Εξάλλου, η πρώτη επαφή του με τα «φώτα» της ενημέρωσης έμοιαζαν με τον προβολέα που χτυπάει το πρόσωπο του κρατούμενου. Σχεδόν τον τύφλωσαν. Το 1994 ένα φοβερό δυστύχημα στο υπερδεξαμενόπλοιό του, «Στολίδι», οδήγησε σε ναυάγιο την εταιρεία του Silver Carre Vs, η οποία διέθετε 13 πλοία. Ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καούν είκοσι ναυτικοί. Οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, που είχαν ανοίξει την κάνουλα τροφοδοτώντας τον με αρκετά εκατομμύρια, έκλεισαν απότομα, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες στράφηκαν κατά της περιουσίας τόσο της εταιρείας όσο και της προσωπικής του. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το διαζύγιο με τη σύζυγό του, Ιωάννα Πάικου, με την οποία είχαν αποκτήσει έναν γιο.
Τα πάντα φαίνονταν να είχαν χαθεί. Ο Καραγιώργης είχε πνιγεί σε έναν ωκεανό αγωγών και χρεών. Όμως, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Σιγά σιγά άρχισε να στέκεται και πάλι στα πόδια του και να χτίζει νέες επιχειρήσεις. Ασχολήθηκε με τις ναυλώσεις πλοίων, προσπαθώντας να ανέλθει στις πρώτες θέσεις του πόντιουμ της ναυτιλίας. Το 2001, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου έμαθαν για πρώτη φορά το όνομά του, όταν γράφτηκε στον Τύπο ότι θα επένδυε 18 εκατομμύρια δολάρια στην ΑΕΚ. Τα χρήματα,όμως, δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ.

Η κουμπαριά με τον Ρώσο κροίσο Κονσταντίν Μαλοφέβ

Το ελατήριο που εκτόξευσε τον Γιάννη Καραγιώργη στην ελίτ του επιχειρηματικού –και όχι μόνο– κόσμου είναι η κουμπαριά με τον Ρώσο Κονσταντίν Μαλοφέβ, ο οποίος, εκτός από αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς με δισεκατομμύρια ευρώ, έχει και άμεση πρόσβαση στο Κρεμλίνο. Την απέκτησε, όταν γνώρισε τον ιερέα και πνευματικό πατέρα του Πούτιν, πατέρα Τύχωνα, ο οποίος αναπόφευκτα θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας στη Ρωσία.
Στις 4 Οκτωβρίου του 2014, ο εφοπλιστής αρραβωνιάστηκε στη Μόσχα την πρώην ιδιοκτήτρια της μπουτίκ του Κολωνακίου Ratt & More, Σοφία Σωτηράκου, ενώ ο γάμος έγινε μερικές ημέρες μετά στη Φιλοθέη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Μαλοφέβ επρόκειτο να γίνει κουμπάρος τους στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος ήταν σε «κόκκινη» λίστα ταξιδιωτικού προορισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θεωρείτο ότι είχε άμεση σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, αμερικανικές, αλλά και ευρωπαϊκές πηγές τον εμφάνιζαν ακόμη και ως χρηματοδότη δύο στενών φίλων του, οι οποίοι λύνουν και δένουν στην ανατολική Ουκρανία. Πληροφορίες που διέψευσε σε συνέντευξη που έδωσε αργότερα στην δημοσιογράφο Μαρία Καρχιλάκη, αποκαλύπτοντας όμως το όνειρό του να αποκατασταθεί η μοναρχία στη Ρωσία με έναν τσάρο, όπως συνέβαινε πριν από το 1917. Ο ίδιος, πάντως, ήταν πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, την περίοδο προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία, ενώ έχει επιβεβαιώσει ότι και ο φιλόλογος Αλεξάντερ Μποροντάι, ο οποίος το 2014 διετέλεσε για δυόμισι μήνες πρωθυπουργός της αυτο-ανακηρυχθείσης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και παραμένει έως σήμερα αναπληρωτής πρωθυπουργός, ήταν σύμβουλός του για θέματα Τύπου.

Με ιδιωτική πτήση στη Μόσχα οι καλεσμένοι

Το ζευγάρι και οι 88 καλεσμένοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα για την πρωτεύουσα της Ρωσίας με ιδιωτική πτήση. Ο αστικός μύθος θέλει το πλήρωμα να επέτρεψε το κάπνισμα στους υψηλούς καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας,Πάνος Καμμένος, η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα και η ηθοποιός Χριστίνα Παππά, με αποτέλεσμα να απλωθεί ένα σύννεφο καπνού μέσα στην καμπίνα, πιο πυκνό και από τα πραγματικά σύννεφα, τα οποία διέσχιζε το αεροπλάνο. Όλοι κατέλυσαν στο αυτοκρατορικό ξενοδοχείο του κουμπάρου, το «Tsargrad», που βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, στην πόλη Πουσίνο των μόλις 20.000 κατοίκων, όπου όμως βρίσκεται το κορυφαίο ρωσικό επιστημονικό κέντρο για την έρευνα του διαστήματος.
Η κουμπαριά του Καραγιώργη με τον Μαλοφέβ απασχόλησε όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τι μπορούσε να συνδέει τον Έλληνα εφοπλιστή με τον Ρώσο κροίσο εθνικιστή; Ήταν τυχαία η παρουσία στον γάμο του προέδρου των ΑΝΕΛ και σήμερα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου; Πάντως, τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά, Γιάννη Δραγασάκη και τη Νάντια Βαλαβάνη είχε επισκεφτεί τον εξ απορρήτων του Πούτιν, Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISS) και πρώην στρατηγό των μυστικών υπηρεσιών. Μήπως ήταν μία ευκαιρία για τον κυβερνητικό εταίρο να συναντήσει με τη σειρά του τον Ρεσέτνικοφ; Ένας άλλος αστικός μύθος θέλει τον κ. Καμμένο την ημέρα του γάμου να εξαφανίστηκε για μερικές ώρες στη Μόσχα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να απαντά, γελώντας, ότι είδε τον Πούτιν.

Οι ισχυροί της πολιτικο-οικονομικής ελίτ στην παρουσίαση

Στην παρουσίαση του δικτύου HellasNet,που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 2 Δεκεμβρίου, τα φλας των φωτογράφων δεν σταμάτησαν να αστράφτουν. Όπου και να γύριζες το κεφάλι σου, έβλεπες αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή άτομα που καταλάβαινες αμέσως ότι ήταν ισχυρά στον τομέα τους. Τα πανάκριβα κοστούμια, οι μεταξωτές γραβάτες και τα φορέματα γνωστών οίκων μόδας, που συνοδεύονταν από ψηλοτάκουνες γόβες, δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα εκείνα των ηθοποιών σε βραδιά των βραβείων Όσκαρ.
Από την πολιτική, το παρών έδωσαν ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, με τη σύζυγό του, Δήμητρα Φουφρή, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης, αλλά και η σύζυγος του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, Έλενα Καμμένου. Μάλιστα,το ζεύγος Καμμένου είχε παρευρεθεί στον γάμο του Καραγιώργη πριν από έναν χρόνο στη Μόσχα, που απασχόλησε εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο για το ίδιο το μυστήριο.
Από τον κλάδο της οικονομίας και των τραπεζών ξεχώρισε η παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, με τη σύζυγό του, Σοφία Στάικου, αλλά και του προέδρου της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρου Μωραϊτάκη.
Τον χώρο των media και της διαφήμισης εκπροσώπησαν ο εκδότης του «Business Partners», Ρέιμοντ Ματέρα, ο ιδιοκτήτης του MAD Ανδρέας Κουρής, ο δημοσιογράφος και εκδότης του –φιλικού προς τη σημερινή κυβέρνηση– περιοδικού «Hot Dog», Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής Ενημερωτικού Τομέα της HellasNet, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, η Ελίνα Μπακατσέλου, σύζυγος του γιου του εκδότη του «Αγγελιοφόρου», Νικόλα Μπακατσέλου, η Φανή Σαραντοπούλου, νύφη του πρώην εκδότη της «Απογευματινής», Κώστα Σαραντόπουλου, η διαφημίστρια Δέσποινα Πορτοκάλη της «Orange Advertising», καθώς και η Ξένια Κούρτογλου, πρόεδρος της Focus Bari, που στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τις μετρήσεις τηλεθέασης.
Ακόμη, παρευρέθηκαν επιχειρηματίες της χώρας, όπως ο κύριος «Mont Blanc», Τίμος Τζάννες, ο κοσμηματοπώλης Κώστας Καίσαρης, ο κύριος «Πόρτο Καρράς» Κωνσταντίνος Στέγγος, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας «Πετσιαβάς», Σίμος Αναστασόπουλος, ο Αλέξανδρος Πρίνος των κέντρων κοσμητικής ιατρικής και αισθητικής «Medi Prinou», ο Ηλίας Κοκοτός του τουριστικού θερέτρου «Elounda Peninsula», ο Χρύσανθος Πανάς, των καταστημάτων εστίασης και μπαρ-ρεστοράν, καθώς και η επιχειρηματίας Μαίρη Φιξ, σύζυγος του Κάρολου Φιξ. Η τελευταία, μάλιστα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχε διαπληκτιστεί έντονα με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μέσα σε κινηματογράφο, κατηγορώντας τον ότι είναι με το μέρος των κουκουλοφόρων και επικροτεί τα επεισόδια, με τον κ. Τσίπρα να της απαντά «μάλλον δεν είστε καλά».
Καλεσμένοι ήταν,επίσης, ο χειρουργός Ντίνος Κωνσταντινίδης με τη Μαριλένα Κωνσταντινίδη, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, η πρώην τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου, η ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά και πολλοί άλλοι.
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12/12/2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.